----

k aktuálním tématům, o kterých se jinde skoro nepíše a mluví polohlasem

Tuesday, June 22, 2010

JihadWatch: "Nechte si narůst vousy do 30 dnů nebo uvidíte", rozkazují Islámští šovinisté z Mogadišu

Jihad Watch (zde) pokračuje ve své tour de islam a prezentuje další příklad "středověkého" islámského radikálního (?) dogmatismu.

Muži z Mogadišu mají 30 dní na to, aby si nechali narůst plnovous po vzoru proroka Mohameda nebo se mají připravit na tresty dle islámského práva Šária, včetně bičování. Explicitní příkaz vydal Moalim Hashi Mohamed Farah, guvernér hlavního města Somálska.

Moali Hashi je členem "Hizbu Islam", kterou vede Sheik Dahir Aweys. Tato skupina je jedna z těch, která je v opozici k přechodné federální vládě Somálska.

Moalim Hashi se v neděli nechal slyšet, že somálské ženy z Mogadišu již se podrobily požadavku na nošení hidžábu (těžký černý oděv, který zakrývá postavu od hlavy až patě) a teď jsou na řadě muži - mají si nechat narůst vous a zkrátit kníry. Zdůraznil, že si všimli, že někteří muži udělali opak a vous si oholili a vypěstovali si kníry, což je nepřípustné.

"Čas holení vousu je pryč", poznamenal guvernér.

Ale není to jen o vousech, islámistické skupiny jako Al-Shahaab a Hizbu Islam zavedly i další omezení, pro ilustraci článek uvádí několik:

- žádné zvonění ve školách

- ženy nesmějí nosit podprsenky

- nejsou povoleny kina ("filmové domy")

- žádná hudba

- nesmějí se tancovat folklórní tance

- zákaz fotbalu, zvláště sledování FIFA World Cup v Jižní Africe

3. dubna Hizbu Islam přikázala všem rádiím a televizím v Mogadišu, aby přestali hrát veškerou hudbu a nápěvy. Všichni vyhověli kromě Mogadišského rádia placeného federální vládou a operujícího ze sousedního Nairobi, Keňa. Moalim Hashi přislíbil, že si to s nimi vyřídí až se islamisté dostanou do Nairobi.

Článek končí citací "jako" z totality nejhrubšího zrna:
"Nechat si narůst vous je morálním požadavkem, který za sebou zanechal náš prorok Mohamed, ať ho provází pokoj, tedy je povinností tuto zvyklost udržet při životě a potrestat ty muže, kteří si oholí svůj vous a vypěstují kníry."

K tomu již není moc co dodat. Je skutečně v dnešní době tento středověk (až si říkám jestli středověku trošku nekřivdím) připustitelný? Nebo se snad najde mezi námi dostatek nostalgických sebemrskačských bláznů, kteří přivítají islám a šáriju s otevřenou náručí?

Já osobně bych nerad byl zbaven radostí života jako hudba, folklór, elegantně a vkusně oblečené a (v rámci možností, vždy je co vylepšovat) rovnocenně postavené ženy...a mnoho dalšího. A co vy?


Mogadišu (z en.wikipedia.org)


1 comment:

  1. dobrý den,

    z Facebooku zmizel Váš profil, chtěl jsem Vám napsat, ale nějak to není možné. Napište mi prosím na jiri.novotny.moi@gmail.com

    ReplyDelete