----

k aktuálním tématům, o kterých se jinde skoro nepíše a mluví polohlasem

Monday, June 21, 2010

JihadWatch: Uzbekistán vykazuje křesťany a Svědky Jehovovi z veřejného života


Aneb sláva multikulturalismu...not.
Jihad Watch opět ilustruje, jak, slovy jednoho amerického umírněného muslima, "umírněný, mírumilovný a pluralistický" islámský stát dodržuje článek 18 Všeobecné deklarace lidských práv OSN:
"Každý má právo na svobodu myšlení, svědomí a náboženství; toto právo zahrnuje v sobě i volnost změnit své náboženství nebo víru, jakož i svobodu projevovat své náboženství nebo víru,
sám nebo společně s jinými, ať veřejně nebo soukromě, vyučováním, prováděním náboženských úkonů, bohoslužbou a zachováváním obřadů."

"Více jak rok se snažíme dokázat, že zrušení našeho povolení bylo nelegální, ale všechny soudy, buď říkají, že to není v jejich kompetenci nebo mlčí," řekl člen Samarkandské Centrální protestantské církve.

Rozumějte tomu dobře - v Uzbekistánu každá náboženská skupina se potřebuje zaregistrovat a získat povolení, aby mohla právoplatně operovat a vůbec uplatňovat svá práva dle článku 18. Kdokoli přistižený při této nelegální činnosti může dostat mastné pokuty či být dokonce uvržen do žaláře. Inu, budiž, ale realita je mnohem horší.

A na jakých základech tato křesťanská konfese ztratila své povolení? Prý se scházeli v obytné zóně nevhodné pro jejich náboženskou činnost, ač se tam scházeli celé roky předtím. Forum18 (zpravodajská agentura) zdůrazňuje, že je to již v pořadí 7. protestantská konfese, která ztrácí své povolení za 4 roky díky Okresnímu soudnímu výboru v Samarkandu, mezi nimi kupříkladu i Adventisté sedmého dne.

Stalo se již běžnou praxí, že nové požadavky na povolení nejsou schváleny, což odkazuje mnohé náboženské skupiny, aby se stáhly z veřejného života do ústraní ilegality. Příklad: Samarkandská "Greater Grace Church" (nejsem religionista) podala žádost v roce 2000 a stále čeká. Její členové jsou často otravováni a pokutováni.

Článek dále zdůrazňuje, že ani registrované skupiny nemají vyhráno a stále jim hrozí, že budou obtěžováni státními orgány či přímo přijdou o povolení k činnosti. 16. května policie vzala na zteč Protestantskou církev Krista v Taškentu zatkla 6 členů, kteří byli následně po 15 dní drženi ve vazbě. Není překvapením, že se nyní církev obává, aby ji, pod nějakou záminkou, nevzali povolení.

A Svědci Jehovovi? Ti na tom nejsou o mnoho lépe, míní článek, protože z 30 komunit v zemi je jen JEDNA oficiálně uznávaná.

Tolik to nejzajímavější v článku, který bourá mýtus o jedné "umírněné, mírumilovné a pluralistické" islámské zemi. Můj komentář snad již ani není nutný, přijde mi to jako nošení dříví do lesa či (minimálně svého času, let devadesátých) zbraní a výbušnin do turecké centrály "humanitární" organizace IHH.

Muslimové volají po toleranci, multikulturalismu, chtějí zakládat orgán v rámci OSN proti "očerňování" náboženství (viz. předchozí článek), stavějí mešity, v Británii dokonce některé školy kvůli nim v rámci jakýchsi "multikulti" snah v dějepisu vynechávají šoá, KFC má své "halal-only" pobočky... jsou však ONI schopni přistoupit na nejednostranné kompromisy, multikulturalisticky se přizpůsobit, kývnout na povinnosti jim námi kladené a uznat naše práva, kulturu a tradici? Nebo to skončí tak, že i papež bude muset uctivě žádat o prodloužení licence na katolickou konfesi u Islámského okresního výboru Vatikán?

No comments:

Post a Comment