----

k aktuálním tématům, o kterých se jinde skoro nepíše a mluví polohlasem

Friday, June 25, 2010

UN Watch Briefing: OSN postupuje v proti-izraelském šetření

U.N. Watch brífink 243 (jakmile se objeví i na webu, tak dám link, zatím je k dispozici jen skrze email) opět dokazuje, že OSN nejedná objektivně a na základě faktů:

"Zatímco je pozornost upřena na šetření na chování Izraele ve střetu s flotilou z 31. května, které připravuje Generální tajemník OSN Ban Ki-moon, jen málo lidí se obtěžuje zmínit, že OSN spešně pokračuje s dalším identickým šetřením.

Rada pro lidská práva v Ženevě oznámila, že postupuje se svým vlastním, jednostranně nastaveným, šetřením. Vzniklo 2. června na popud arabských států a Turecka, aby se 'vyřešilo porušování mezinárodní práva (vč. mezinárodního humanitárního práva a lidských práv), které vyplynulo z izraelských útoků na flotilu lodí, která vezla humanitární pomoc.'"

Brífink dále odkazuje na článek, který tvrdí, že i z Palestinian Authority oponovali tomuto vyšetřování, protože pochopili, jak moc to pomáhá Hamásu, jehož vůdce urgoval u Rady, aby udělala další Goldstonův report.

"Jak vyplývá z mítinku ze 17. června, úřad rady oznámil, že kancelář Vysokého komisaře vybírá lidi pro šetření incidentu v následujícím složení:

- 5 profesionálních úředníků pro lidská práva
- 1 logistik
- 1 administrativní pracovník
- 1 bezpečnostní pracovník

Rada dále zmínila, že detailní časový rámec práce byl vypracován a provozní fomy byly zvoleny. Již jen zbývá zvolit jednotlivé členy pro tuto misi."

UN Watch dále zdůrazňuje, že Vysoká komisařka pro lidská práva, Navi Pillay otevřeně přirovnává situaci v Izraeli k aparteidu Jižní Afriky. A prý již kancelář dokončuje seznam vhodných kandidátů, kteří se po zvolení vrhnou na přípravu podmínek pro práci.

"Pokud si nejste jisti, jaký verdikt toto šetření vynese, vzpomeňme, že Rada již dopředu o výsledku rozhodla (stejně jako v případě Goldstonovy zprávy) - Izrael je na vině.

Rezoluce, která toto šetření ustanovuje má název 'Vážné útoky Izraelskými [armádními] složkami proti humanitárnímu lodnímu konvoji', který byl nasázen dříve než byly známy jakékoli fakta."

A úvodní odstavec rezoluce není jiný:

"Odsouzení v nejsilnějším slova smyslu Izraelskými armádními složkami učiněného hanebného útoku na humanitární flotilu lodí, který vyústil v zabití a zranění mnoha nevinných civilistů z různých zemí."

"Každý, kdo se přidá k této misi, dobrovolně souhlasí se zaujatým a předurčeným
mandátem v rozporu s nejzákladnější spravedlností a řádným procesním řízením a také berou na vědomí, že tento 'fakta hledající' mandát postrádá základní požadavek a to, aby byl zasazen do rámce objektivních [neutrálních] podmínek.

To samé udělal Goldstone, i když on předstíral, že změnil onen mandát ve spravedlivý."

Brífink poznamenává, že Mr. Ban mezitím navrhuje u druhého šetření, aby bylo vedeno Geoffreyem Palmerem, bývalým ministrem Nového Zélandu a skládal se ze čtyř až pěti členů.

A UN Watch brífink 243 (respektive jeho první půlka) končí těmito slovy:

"Avšak jak bývalý velvyslanec OSN John Bolton přesvědčivě argumentuje, není potřeba, aby Generální tajemník OSN zahajoval opět další jednostranné OSN vyšeřování, kde je závěr (Izrael je na vině) jasný již od počátku."

Tak pravdivé...tak tragické.

Text (c) 2010, UNWatch.org, Translation (c)2010, František Janák, Jr.
Prosím respektujte copyright a citujte a odkazujte, je to základ slušnosti - jinak berete motivaci těm, kteří se také o něco snaží

No comments:

Post a Comment